Možda to ne shvaćate, ali kad god potpišete tradicionalni ugovor, i dalje riskirate. Druga strana možda neće dostaviti. Mogu prekršiti sporazum o neotkrivanju podataka. Možda ne primite svoju plaću. Bez obzira na to, morate putovati do zgrade suda i platiti tisuće odvjetničkih troškova, samo za mogućnost postizanja pravde.

Zvuči paranoično? Češće je nego što mislite. Barem 47% svih građanskih predmeta povezani su s ugovorima, prema studiji o 26 američkih država.

Blockchain, srećom, nije samo revolucionirao naše financijske transakcije. Napravio je proboj i u zakonu.

Pa kako funkcioniraju pametni ugovori?

Pametni ugovor nije za razliku od prethodnika iz papira. Pomaže vam u razmjeni imovine, usluga i valuta. No, za razliku od one teško provedive hrpe papira koja je jedva spajana zajedno, ovaj je ugovor samoizvršni dokument.

U stvari, pametni ugovori nisu baš “novi”. Izraz je izumio Nick Szabo 1994. godine. Znanstvenik prava i informatike, povučeni Szabo od prvog je dana uključen u kriptovalutu (pogledajte njegov doprinos Bit Gold). Pametnim ugovorima želio je ukloniti posrednika, koji je tradicionalno igrao ulogu izvršitelja ugovora. Umjesto toga, zamislio je da pametni ugovori budu poput automata.

Razmislite o postupku automata – to je najjednostavnija transakcija koju možete izvršiti. Vi odlučujete što želite i ubacujete novac u stroj. Nakon što kliknete gumb ili umetnete kôd za stavku iste vrijednosti, uređaj ga automatski otpušta. Pametni ugovori u osnovi funkcioniraju na isti način. Ovi se ugovori automatski izvršavaju kada se ispune određeni uvjeti.

Nick Szabo, koji je smislio ideju pametnog ugovora

Nick Szabo

Na ovaj način, jedini dotični pojedinci bili bi oni koji su izravno uključeni u ugovor. Nema potrebe za odvjetnikom, bilježnikom ili bilo kojim drugim posrednikom.

Pametni ugovori kodirani su u blockchains, tako da su i decentralizirani. Ovaj je aspekt ono što pojednostavljuje postupak i izbacuje posrednika. Budući da je izvršitelj sada zakonik, ne treba vam odvjetnik koji će osigurati pravilno izvršavanje ugovora. Neki ljudi čak dodaju komponentu s više potpisa (skraćeno multi-sig), koja traži od svake stranke da se potpiše prije prijenosa sredstava ili posla. Čak i s multi-sig komponentom, možete vremenski ograničiti vrijeme čekanja kako ugovor ide naprijed-natrag između svih uključenih strana. Dakle, ne samo da štedite glavobolju i rizik da vas treća strana prevari, već postupak postaje brži.

Nakon što ugovor ugovore i potpišu obje strane, nadgledaju ga računala u blockchain sustavu. U većini slučajeva sam ugovor je javan, a uključene strane su pseudo-anonimne (o tome kasnije). Osim toga, u kodu postoje određeni okidači. Primjerice, kada davatelj usluga isporučuje konačni proizvod, poslodavac bi trebao platiti u kriptovaluti. Kada se pokrene prvi uvjet, sredstva se automatski oslobađaju.

Ethereum: Olovka i papir

Pa koju tehnologiju uopće upotrebljavate za sklapanje ili potpisivanje pametnog ugovora?

Ethereum, koji je razvio Vitalik Buterin, danas je osnova za većinu pametnih ugovora.

Vitalik Buterin, osnivač Ethereuma

Većina ugovora gradi se pomoću Ethereuma, platforme temeljene na blockchainu. Ethereum je prvi predložio rusko-kanadski programer Vitalik Buterin 2013. i objavljen 2015. Svaki se ugovor izvršava pomoću Turing-kompletnog Ethereum virtualnog stroja. Da, znamo da je to puno usta. To u osnovi znači da ovaj program može simulirati računalo. Ne razmišlja na riječ, ali je izražajan. Može “odlučivati” stvari na način if / then. Ova logika čini ga savršenim za pametne ugovore koji trebaju moći funkcionirati i izvršavati naredbe s mnogim varijablama.

To Ethereum čini bitno drugačijim od Bitcoina koji koristi jednostavne mehanizme za distribuciju novca. Ethereum nastoji biti prikladniji za svaku transakciju koja zahtijeva više koraka.

Pametni ugovor: budućnost svega?

Od samog početka već vidimo četiri primarne prednosti pametnog ugovora:

  • Neovisnost – Ne morate ovisiti o posrednicima. To smanjuje troškove, povećava učinkovitost i sprječava prijevaru treće strane. Budući da su pametni ugovori decentralizirani, ne morate brinuti ni o pristranosti bilo kojeg vladinog tijela.
  • Povjerenje – Ne trebate vjerovati osobi, sve što trebate vjerovati je sustav. A ako znate išta o blockchainu, znate da sustav općenito vrijedi.
  • Sigurnost – Ovo je povezano s povjerenjem. Razmislite o ovome na sljedeći način: Ako vam lopov želi uzeti novac, provalit će u vaš bankovni račun. Ali budući da je blockchain decentraliziran – nema koga napadati. Lopov ne može tek tako provaliti na vaš bankovni račun. Morali bi preuzeti 51% mreže kako bi bilo što kontrolirali. Pametni ugovori, koji su kodirani u blockchain, jednako su sigurni.
  • Ubrzati – Ovi ugovori nisu samo sigurni ili točni – oni su brzi. I to ne samo zato što uklanja vrijeme čekanja odvjetnika i javnih bilježnika. Budući da ugovor prati blockchain, rezultati su gotovo trenutni. To je potpuno automatiziran postupak.

Sve ove stvari povećavaju isplativost pametnih ugovora u odnosu na tradicionalne. Ali to nije sve.

Kao što možete zamisliti, pametni ugovori nisu ograničeni samo na financijsku sferu. Možete ih koristiti u vladinim poslovima, upravljanju zdravstvom, upravljanju tečajevima visokog obrazovanja, osiguranju i nekretninama. Svaka situacija koja zahtijeva trgovinu robom za usluge može tehnički dobro iskoristiti pametne ugovore.

Infografika koja objašnjava logiku pametnog ugovora

Kako funkcioniraju pametni ugovori?

A razvijene nacije poput SAD-a i Europe nisu jedine koje imaju koristi. Građani u zemljama poput Indije, gdje bi dobivanje putovnice ili vize moglo potrajati mjesecima, a ne tjednima, imaju ogromnu korist. Međunarodni se poslovi iznenada pojednostavljuju – čineći trgovinu lakšom i unosnijom za sve uključene.

Vjerojatno je da će u budućnosti bilo koji posao imati pametni ugovor. Na globalnoj razini.

Pametni ugovori na djelu

Još uvijek niste sigurni kako pametni ugovori izgledaju u divljini? Evo kratkog pregleda:

Subotu započinjete fender savijanjem. Nikad nismo rekli da je ovo glamurozno putovanje, zar ne? Vaš branik je udubljen. Nazovite svoje osiguravajuće društvo i fotografirajte štetu. Niste bili prijestupnik – ali imate njihove detalje. Agent osiguranja bilježi vaše podatke i podatke o padu sustava u svoj sustav zasnovan na blockchainu, što pokreće klauzulu u vašem ugovoru. Primit ćete upozorenje. Procjenjuju se vaši troškovi popravka i daje vam podržani pružatelj usluga. Krenite tamo, i račun će biti zbrinut.

Pa idete u auto-trgovinu. Novi odbojnik je zapravo upravo stigao u trgovinu, a vlasništvo nad dijelom preneseno je u trgovinu putem – pogađate – pametnog ugovora. Nažalost, njihova isporuka zamjena zračnog filtra je odgođena, ali ne brinite. Novac se neće prenijeti njihovom dobavljaču dok ga trgovina ne primi. Pametni ugovori i lanac opskrbe na djelu.

Mogli bismo nastaviti, ali mislimo da ste shvatili suštinu.

Što bi moglo pogriješiti?

“Pametni ugovori ne mogu biti savršeni! Što ako je netko kažnjen zbog male pogreške? Sigurno ne može biti hakiran! “

Glavna briga: Je li pametni ugovor potpuno siguran, unatoč tome što je na blockchainu?

Koliko su sigurni pametni ugovori?

Iako je ljudska pogreška valjana kritika sustava, pametni ugovor neće vas nužno odvesti na sud zbog toga. Sredstva ne smiju biti oslobođena ili se poslodavcu može automatski vratiti novac. Dogodit će se ljudske pogreške, na blockchainu ili ne.

Pogreške u kodu ili ljudske pogreške sa sigurnošću (odavanje vaših privatnih ključeva) također mogu dovesti do hakiranja ili krađe. Kôd je toliko složen da ponekad ugovori postaju ranjiv hakerima.

Na primjer, ICO KICKICO izgubio 8 milijuna dolara nakon kršenja pametnog ugovora u srpnju. No, najzapaženiji haker dogodio se na DAO (Decentralizirana autonomna organizacija) u lipnju 2016. godine, u kojem su hakeri zaradili s 50 milijuna dolara. To je dovelo do podjele ili hard forka Ethereum Classic (ETC) na Ethereum (ETH) u pokušaju da se platforma učini sigurnijom.

Zvuče poput prilično pozamašnih svota – ali jesu li stvarno? 2017. potrošači u SAD-u gotovo su izgubili 17 dolara milijarde samo od krađe identiteta. (Naravno, uskoro možete zaštititi svoj identitet i pomoću blockchain tehnologije.)

Vjerojatno je da su blockchain i pametni ugovori – unatoč ljudskoj slabosti – odgovori na probleme našeg tradicionalnog sustava. Blockchain tehnologije i dalje nude veću zaštitu. To je razlika između uobičajenog lokota i Schlageove zasunke … ili nema uopće brave.

„Dobro, ali zar nema ograničenja? Ako je sve javno, nema načina za pohranu osjetljivih podataka. “

To je istina – ali ne zadugo.

Postoje barem dva velika projekta koja se bave privatnošću i „tajnim ugovorima“ – Enigma i Wanchain. Tajni ugovor je pametni ugovor koji omogućuje sigurno pohranjivanje osjetljivih podataka, čak iako su validirani pomoću blockchain tehnologije. Kako bi sačuvao privatnost korisnika, Wanchain koristi prstenaste potpise i jednokratne generacije adresa za svoje pametne transakcije ugovora. To identitete drži anonimnima.

Kako se pojavljuju problemi s pametnim ugovorima, tako se pojavljuju i rješenja. Bilo da se govori o Bitcoinu ili pametnim ugovorima, Szabo, Satoshi i Buterin bili su zainteresirani za nadogradnju neučinkovitog financijskog sustava. Bez obzira leži li rješenje u pametnim ugovorima Ethereum ili nekoj drugoj platformi, temeljna tehnologija blockchaina bitna je za budućnost FinTecha.

Ekran Engima, blockchain projekta koji je postavljen za privatizaciju pametnih ugovora.

Zaslon s početne stranice Enigme.

Zasad

Zapravo, najveći problem kod pametnih ugovora zapravo uopće nije u pametnim ugovorima. Problem je u tome što ih mnoge vlade ne razumiju – i ne znaju kako ih regulirati. Ali to se mijenja. Američka država Tennessee donio račun ove godine prepoznati pametne ugovore kao pravno obvezujuće. U tome je uključena i Kanada. Početkom 2018. godine započeli su suđenja koristiti pametne državne ugovore. Kako će blagodati postati očitije, neće proći dugo dok ostatak svijeta ne uskoči.

Ali zašto čekati da ih sustignu? Već danas možete početi koristiti pametne ugovore – ili možete naučiti kodirati svoj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me