Predstavljajući prvi samorazvojni blockchain na svijetu, Tezos je pametna ugovorna platforma slična Ethereumu. Iako su se utvrđene virtualne valute poput Bitcoina zalijepile za svoje oružje, Tezos budućnost kriptovaluta vidi kao nadogradiv put do uspjeha.

Tehnologija kriptovaluta napreduje takvom brzinom da se čini prilično teško pratiti sve najnovije događaje. Zašto ne nadograditi svoj blockchain najnovijom tehnologijom čim postane dostupan? Kako se nove inovacije razvijaju, Tezos predviđa da će njihov blockchain ostati na vrhu.

Kako radi?

To je peer-to-peer, distribuirana mreža bez dozvola kojoj je cilj napraviti nekoliko značajnih poboljšanja u odnosu na svoje dobro uspostavljene susjede. Tim se posebno prodaje na glavnim idejama tvrtke samoizmjena i upravljanje na lancu. Pogledajmo nekoliko ključnih značajki:

Upravljanje na lancu

Ključna je značajka uključenost svih dionika u usmjeravanje i upravljanje platformom. Dionici mogu glasati o izmjenama Tezosovog protokola, pa čak i o promjenama samog postupka glasovanja. U najjednostavnijem slučaju, dionici će odobriti ili staviti veto na promjene u kodu ili protokolu.

Evolucija koda

Tipični blockchain koristi sljedeća 3 protokola za funkcioniranje:

  • Mrežni protokol – otkriva blokove i emitira transakcije
  • Protokol transakcije – odlučuje što čini transakciju valjanom
  • Konsenzusni protokol – određuje kako se postiže konsenzus u jedinstvenom lancu

Međutim, u Tezosovom slučaju koriste a generička mrežna ljuska koja je kompatibilna s različitim protokolima transakcija i konsenzusa potrebnih blockchainu. Drugim riječima, izgrađena je imajući na umu modularnu modu. Blockchain se pokreće s početnim protokolom koji će zatim biti demokratski usmjeren kako projekt sazrijeva.

Izvorni kod implementiran je u OCaml – brzom, fleksibilnom, funkcionalnom programskom jeziku koji bi trebao odgovarati tako ambicioznom projektu i njegovim tehničkim zahtjevima.

Tekući dokaz o udjelu

Prema postu putem njihovog službenog Medium kanala, konsenzus se postiže alternativnom metodom delegiranog dokazivanja udjela (dPOS). Tekući dokaz o udjelu predloženo je ime za ovaj pristup:

Tezosov konsenzus pristup

Tezosov konsenzus pristup

Tipična dPOS kriptovaluta poput EOS-a usredotočena je na povećavanje broja korisnika po cijenu sigurnosti i decentralizacije. Čini se međutim da Tezos želi popuniti prazninu između sigurnosti i decentralizacije tako što će i dalje moći iskoristiti blagodati koje dPOS može donijeti na stol.

Pečenje

Prilično zabavno, Tezos postupak klađenja naziva “pečenjem”. U ovom blockchain modelu pekari uplaćuju depozite i nagrađuju se za potpisivanje i objavljivanje blokova. Svako loše ponašanje pekara završit će izgubljenim depozitom. Prema najnoviji podaci, već postoji više od 450 pekara koji doprinose sigurnosti i sigurnosti mreže.

Budući da se jedna od temeljnih filozofija vrti oko virtualne demokracije, bilo koji imatelj žetona može svoja prava pečenja i glasovanja prenijeti drugima u mreži

Tim

Projekt je vizija Arthura Breitmana. Rođen u Francuskoj, Breitman ima značajno iskustvo radeći za velike korporacije poput Morgan Stanly i Goldman Sachs. Zajedno sa njegovom suprugom Kathleen sada upravljaju projektom kriptovaluta iz ureda u San Franciscu:

Muž i žena Tezos suosnivači

Muž i žena Tezos suosnivači

Arthur Breitman je informatičar i matematičar koji ima iskustva u radu u financijskom sektoru. Pomno je pratio povijesni uspon i usvajanje Bitcoina od samog početka i napomenuo da je to “nemogućnost evolucije” i da umjesto toga dovodi do tvrdih rašlja. Njegovo predloženo rješenje je projekt Tezos koji postoji danas.

Kathleen Breitman također ima iskustva u financijskom sektoru, radeći ranije za renomirane tvrtke poput Bridgewater Associatesa i R3. Potonja joj je dala uvid u tehnologiju distribuiranih baza podataka.

2014. Arthur je objavio dva rada o svojoj viziji kripto valute koja se mijenja. Ti su radovi od tada evoluirali u trenutni Tezos bijeli papiri. Sljedeće je godine osnovao tvrtku u SAD-u pod nazivom Rješenja dinamičke knjige (DLS).

Zaposlenici

Unatoč širokoj javnosti o projektu, malo je podataka o ostatku tima. Nema podataka o zaposlenicima putem web stranice, a kopanje po LinkedInu dalo je male tragove. Nedavni twitter post, međutim, pokazuje ono što se čini posadom Tezosa u pariškom uredu ispred kultnog Eiffelovog tornja.

Hvala iz Pariza, avantura započinje! pic.twitter.com/JETcJoQgox

– Tezos (@tezos) 30. lipnja 2018

https://platform.twitter.com/widgets.js

Investitori

Istaknuti kapitalist rizičnog kapitala Tim Draper je pridonio 1,5 milijuna dolara za pomoć u plaćanju operativnih naknada u zamjenu za 10% udjela u DLS-u. U Dodatku, Polychain Capital dodijelio je projektu dio fonda digitalne valute od 10 milijuna USD. Fond koji uključuje partnere kao što su Andreessen Horowitz i Union Square Ventures najavljen je krajem 2016. Polychain je već uložio u druge projekte poput Golema i MakerDAO u nadi da će jahati sljedeće tržište kriptovaluta..

Polemika

Kao što će nesumnjivo znati pametni čitatelji CoinCentrala, projekt je od početka imao popriličan udio u izdanjima. Sljedeća izdanja rezultirala su brojnim tužbe što je utjecalo na Breitmanove i mnoge investitore Tezos ICO-a.

Intelektualno vlasništvo

U početku su distribuirani sustavi glavne knjige zadržali prava intelektualnog vlasništva nad Tezosovim izvornim kodom. Prema ICO sporazumu, Breitmanovi bi osnovali službenu zakladu koja bi otkupljivala DLS (uključujući najvažnija IP prava) radi zajednice.

Međutim, kao dio sporazuma, Breitman’s i Tim Draper očekivali su da će prikupiti značajnih 8,5% svih sredstava prikupljenih od ICO-a i također 10% svih Tezzija u opticaju.

Službeni dokument koji opisuje navodni transparentni odnos između DLS-a i zaklade Tezos izvučen je s web mjesta nakon što je u početku objavljen putem twitter platforme tvrtki.

U interesu pune transparentnosti, memorandum o odnosu DLS-a i Tezos zaklade: https://t.co/7K76q0OEND

– Tezos (@tezos) 5. svibnja 2017

https://platform.twitter.com/widgets.js

Unutarnje borbe za napajanje

Sljedeći problem nastao je nakon što su Breitmanovi osnovali zakladu. Budući da švicarski zakon zahtijeva da neovisne stranke budu u upravnom odboru, Breitmanovi su zamolili svog prethodnog poznanika, Johanna Geversa, da sjedi kao predsjednik novostvorene zaklade Tezos.

Stvari su brzo eskalirale dok je Johann učinkovito preuzeo kontrolu nad Tezosom, prijeteći tijeku i razvoju sredstava na način na koji Breitmanovi nisu željeli.

KYC / AML

I ako sva ta izdanja nisu bila dovoljna, na putu je bila dodatna drama. U nedavnoj najavi sredinom lipnja, Zaklada je neočekivano najavila provjere Upoznajte svog kupca / Protupranje novca:

Tijekom razdoblja doniranja Zaklade Tezos u srpnju 2017. o toj temi nije postojao konsenzus ekosustava blockchain-a ili industrije. Kako su blockchain ekosustav i industrija sazrijevali tijekom proteklih deset mjeseci, postala je najbolja praksa provjeriti ispunjavaju li suradnici osnovne KYC / AML kriterije.

To je mnoge investitore zateklo jer je ICO već imao godinu dana. I kao što možete zamisliti, zajednica nije posebno dobro reagirala na ovaj razvoj događaja.

ICO & Povijest trgovanja

Po završetku ICO-a, zaklada Tezos je prikupila 66 000 Bitcoina i 361 000 Eter. U razmaku od samo 13 dana, ogromno 232 milijuna dolara u financiranju je projekt poslan putem investitora. Iznos za postavljanje zapisa za bilo koji ICO u to vrijeme. Ovo je ogroman uspjeh u odnosu na samo dvije godine ranije. Gospodin Breitman tada nije uspio nagovoriti nekoliko velikih banaka da u njegov projekt ulože oko 5 do 10 milijuna dolara.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var skripte = document.getElementsByTagName (“skripta”);

var embedder = skripte [scripts.length – 1];

(funkcija () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“skripta”);

s.type = “tekst / javascript”;

s.async = točno;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = XTZ&csyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:“? ”) +“ App = ”+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

XTZ je pokrenut 24. lipnja 2017. po cijeni od približno 3 dolara po novčiću. Dostigao je vrhunac od 10,50 USD na vrhuncu mahnitosti kupnje na ukupnom tržištu kriptovaluta oko sredine prosinca 2017. Cijena je međutim od tada prilično naglo pala (zajedno s ostatkom tržišta) i trenutno (17. kolovoza 2018.) trguje oko 2,65 USD. Dnevne su količine prilično solidne i trguju iznad granice od dva milijuna dolara uparene s Bitcoin-om (BTC), Eterom (ETH) i Tetherom (USDT).

Opskrba novčićima & Održivost

Prema CoinMarketCap, ukupna je ponuda približno 763 milijuna “Tezzija” u fondu valuta. Blockchain uživo (mainnet) tek treba biti pokrenut. Međutim, zajednica Tezos trenutno izvodi beta mrežu koja će na kraju postati glavna mreža. Datum ovog prijelaza je nepoznat.

Gdje možete kupiti i pohraniti XTZ?

Tezziji još nisu uvršteni na bilo koju veću burzu. To će najvjerojatnije spriječiti šire dobivanje projekta dok se ne dodaju neke dodatne mogućnosti. U međuvremenu, ako niste investitor u ICO, možete kupiti i prodati XTZ na:

  • Vrata.io
  • HitBTC

i neke manje razmjene. Trenutno ne postoji službeni novčanik, međutim, prema nekim objavama na društvenim mrežama, Tezzies se mogu spremiti u novčanik putem naredbenog retka. Takvo rješenje naravno odgovarat će samo programerima.

TezBox pruža user-friendly web novčanik kojem se može pristupiti iz vašeg preglednika. Ovo je novčanik kojeg upravlja zajednica, ali moramo naglasiti da su web novčanici ozbiljna sigurnosna prijetnja, a pohranjivanje i preuzimanje vaših novčića na ovaj način u potpunosti je na rizik korisnika.

Opsidijanski sustavi nedavno najavljeno aplikacija za novčanik za Ledger Nano S koja je dobrodošao razvoj za sigurno spremanje prostora naprijed.

U zatvaranju

Osnivači Arthur i Kathleen Breitman nedavno su bili u New Yorku na Tezosovoj zabavi. Naomi Brockwell sustigla ih je kako bi razgovarala o beta mreži Tezos i nekim pitanjima oko zaklade Tezos:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DR_kt3RfnT0]

Čini se da u svijetu Tezosa nema sivih područja. Volite ih ili ih mrzite, sigurno im privlače veliku pažnju. Njihove su ambicije visoke na leđima samorazvijajućih blockchaina i zahtjeva za upravljanjem koje vode zajednice. Kao i kod mnogih kriptovalutnih projekata koji su danas objavljeni, postojanje ogromne ratne škrinje nije nužno znak uspjeha. Ali to ne znači da je i projekt osuđen na propast.

S zaključenim ICO-om i jednogodišnjim iskustvom, Tezosov tim sada mora ispuniti ta ambiciozna obećanja. Sva kontroverza mogla bi se pokazati korisnom ako tu pažnju mogu pretvoriti u nešto korisno. Morat ćemo pričekati da to saznamo.

Za više informacija i dodatna ažuriranja kako projekt bude napredovao možete ostati u kontaktu s Tezosom na sljedećim kanalima:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me