Što je VeChain?

VeChain je tvrtka Blockchain-as-a-Service s tvrtkom misija izgraditi “povjerljivi i distribuirani poslovni ekosustav koji će omogućiti transparentan protok informacija, učinkovitu suradnju i brz prijenos vrijednosti.”

Projekt postoji više od dvije godine i već ima kupce koji koriste radni proizvod – što je i danas rijetkost u kripto-tehnologiji. Nekoliko industrija, uključujući luksuznu robu, poljoprivredu, logistiku, hranu / lijekove i vlade, već koristi tehnologiju VeChain blockchain.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

VeChain puno radi. Korištenjem tehnologije možete pratiti proizvode kroz lanac opskrbe, osigurati autentičnost i kvalitetu robe, kao i održavati kontrolu kvalitete prehrambenih proizvoda.

U ovom ćemo pregledu pristupiti pristupu na visokoj razini koji obuhvaća:

Kako djeluje VeChain?

VeChain je započeo prvenstveno kao blockchain opskrbna kompanija, ali je otad evoluirao u punopravnu tvrtku DApp platforma (više o tome kasnije).

Povjerenje lanca opskrbe

VeChain koristi kombinaciju blockchain tehnologije i njihove ugrađene tehnologije pametni čip za praćenje predmeta tijekom njihovog životnog ciklusa. Pametni čip može se implementirati u različite IoT stavke kao što su NFC čipovi, RFID tragači ili QR kodovi.

Iako se ovo možda ne čini najzanimljivijom tehnologijom, ona igra važnu ulogu u osiguravanju kvalitete proizvoda u svim industrijama. Pogledajmo sektor luksuzne robe kao samo jedan primjer.

Industrija luksuzne robe izrađena je od krivotvorenih predmeta – vrijedan preko 450 milijardi dolara. S predmetom poput Louis Vuitton torbice koji je nekoliko puta promijenio ruku tijekom proizvodnje i distribucije, morate vjerovati da osoba prije vas prenosi nešto autentično.

tradicionalni lanac opskrbe

Tradicionalni lanac opskrbe

VeChain, kao i druge blockchain tvrtke, uklanja potrebu za tim povjerenjem. U svakom koraku postupka možete skenirati pametni čip na svakoj stavci kako biste zajamčili da primate ono što biste trebali biti. Budući da je blockchain nepromjenjiva knjiga, možete vjerovati da primate točne podatke.

Iako još uvijek nije dostupna, nije ludo pretpostavljati da će ova tehnologija uskoro biti u rukama potrošača. Uskoro ćete moći provjeriti autentičnost tih skiciranih sunčanih naočala za buvljake brzim skeniranjem s telefona.

Logistika lanca opskrbe

Osim zaštite od krivotvorenja, VeChain također poboljšava logističke sustave kroz pojednostavljeno praćenje proizvoda. Logistika je složena i često uključuje nekoliko zasebnih sustava koji se razlikuju u različitim tvrtkama. Zbog toga praćenje proizvoda u opskrbnom lancu može biti velika muka. To je osobito istinito kada se podaci moraju unositi ručno ili prilikom prebacivanja između procesa.

Koristeći VeChain, samo skenirate pametni čip stavke da biste dobili sve povezane podatke. To tvrtkama pruža informacije koje su uvijek aktualne i točan prikaz svake stavke.

Integrirajući se s IoT uređajima, VeChain također pomaže u tome kontrola kvalitete. To je posebno korisno u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji gdje bi nešto poput promjene temperature od nekoliko stupnjeva moglo pokvariti cijelu seriju proizvoda.

VeChain Thor

U veljači 2018. godine, VeChain rebrandiran do VeChain Thor. Rebrand je tvrtku prebacio izvan lanca opskrbe u općenitija dapp rješenja za poduzeća slična Ethereumu. Nova platforma koristi dva različita tokena: VeChain Tokens (VET) i VeThor Tokens (VTHO).

VeChains dva žetona

VeChainova dva žetona

VeChain tokeni (VET)

Prije implementacije VeChain glavne mreže, jedini tokeni na mreži bili su VEN, zamjena za ERC20. Jednom kada se tim preselio iz Ethereuma na vlastiti blockchain, zamijenili su VEN tokene za VET na razmjeni 1: 100.

VETERINAR koriste ga tvrtke kao pametna valuta plaćanja za vođenje poslovnih aktivnosti na blockchainu. Tvrtke koje drže više strukovnog obrazovanja imaju veći prioritet i veća prava na blockchainu.

VeThor tokeni (VTHO)

Kao nositelj VET-a dobivate VTHO koje možete koristiti za izvršavanje pametnih ugovora i pokretanje aplikacija na blockchainu. Ovaj je mehanizam sličan načinu na koji NEO proizvodi PLIN za svoje držače.

Osnovna stopa generiranja VTHO za nositelje strukovnog obrazovanja je:

0,000432 VTHO po VET-u dnevno

Ovaj je broj najniži iznos koji će stopa biti, a Zaklada VeChain inicirat će glasove za njezino ponovno prilagođavanje na temelju upotrebe mreže.

Dokaz o ovlaštenju

Ekipa VeChaina ne puca potpuno decentralizirani sustav. Umjesto toga, primijenili su konsenzus Proof of Authority (PoA) u kojem 101 poznati validator stvara blokove. Mreža se također oslanja na dodatne čvorove za održavanje blockchain ekosustava. Svi čvorovi dobivaju VTHO kao nagradu za održavanje mreže. Postoje četiri vrste čvorova koji se razlikuju prema datumu dospijeća i količini strukovnog obrazovanja koje imaju:

  1. Čvorovi snage – razdoblje dospijeća od 10 dana (najmanje 1.000.000 strukovnog obrazovanja i osposobljavanja)
  2. Čvorovi groma – 20-dnevno razdoblje dospijeća (najmanje 5.000.000 strukovnog obrazovanja i osposobljavanja)
  3. Mjolnir Masternodes – 30-dnevno razdoblje dospijeća (najmanje 15 000 000 VET-a)
  4. Thrudheim (Autoritet) Masternodes – datum početka dospijeća 21.12.17. (Minimalno 25 000 000 VET)

Tri vrste ekonomskih čvorova (Snaga, Grom i Mjolnir) dobivaju nagrade iz fonda VeChain Foundation VTHO uz uobičajenu nagradu za držanje VET-a.

101 nadležni čvor (Thrudheim) dobiva iste nagrade kao i ekonomski čvorovi plus 30% svih VTHO koje troše blockchain transakcije. Preostalih 70% VTHO će biti izgorjelo. Uz podatke o zrelosti i minimalni zahtjev za VET-om, nadležni čvorovi moraju proći KYC procedure, objaviti svoj identitet i proći dodatne zahtjeve postavljene od strane Zaklade VeChain. Ove valjanike provjerava i odabire Zaklada VeChain i zajednica.

U ožujku 2018. projektni tim najavio je dodavanje X čvor program. Ako ste držali određeni broj strukovnog obrazovanja i osposobljavanja do 20. ožujka 2018., bili biste klasificirani kao X čvor. Kao X čvor, dobivate dodatnu nagradu od Nagradnog fonda, kao i ekskluzivni rani pristup VeChain ICO-ima. Program je osmišljen kako bi nagradio rane posvojitelje.

Neka vas ne zastraši količina VET-a potrebna da postane čvor. I dalje ćete primati dnevnu THOR nagradu bez obzira na iznos koji držite.

Model upravljanja

Distribucija VET tokena ne samo da određuje konsenzus, već pokreće i model upravljanja VeChain. Držači VET-a velikog volumena (>1.000.000 VET-a) imaju izravnu riječ u budućnosti mreže. Te dionice glasaju o Odboru upravnog odbora. Zauzvrat, ovaj odbor između ostalih aspekata donosi odluke o tehnologiji, operacijama, pa čak i odnosima s javnošću.

VeChain tim i napredak

VeChain je započeo kao podružnica tvrtke BitSe, jedna od najvećih kineskih blockchain kompanija. Tim sa sjedištem u Singapuru broji preko 150 članova i ima bezbroj talenata među najvišim rukovodstvom.

Mapa puta VeChain 2018

Mapa puta VeChain 2018

U lipnju 2018. tim VeChain postigao je ključnu prekretnicu u pokretanju matične mreže platforme. Pokretanjem mreža se s Ethereum blockchaina preselila na vlastiti blockchain. I tim je počeo mijenjati VEN za VET. Sljedeći koraci za mrežu su širenje ekosustava s više dapps-a i strateških poslovnih partnerstava.

Platforma već ima značajan broj dapps-a, uključujući DNV GL-ova Moja priča i BitOceanov OceanEx.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PtAqj0-OmYc?controls=0]

Tim

Sunčano Lu vodi tim kao izvršni direktor. Većinu Luove karijere vodio je projekte IT-a i Informacijskog sustava za nekoliko luksuznih marki. Najupečatljiviji je bio Glavni direktor za informiranje (CIO) za Louis Vuitton China.

Među ostalim članovima menadžerskog tima su financijski direktor Jie Zhang koji ima 17 godina iskustva u IT osiguranju i savjetnik Bo Shen, osnivač Fenbushi Capital.

Partnerstva

Tim je bio zauzet stvaranjem partnerstva lijevo i desno, a dva su najznačajnija PwC i DNV GL. VeChain je dio sustava Program inkubatora PwC dajući im pristup masovnoj svjetskoj mreži klijenata tvrtke.

DNV GL je a Tvrtka od 20 milijardi dolara koja pruža usluge naftnim i plinskim, energetskim, pomorskim i obnovljivim tvrtkama. Strateško partnerstvo s DNV GL-om trebalo bi otvoriti vrata za VeChain velikom broju potencijalnih klijenata.

Možda najvažnije, kineska vlada odabrala je VeChain blockchain tehnološki partner vlade Gui’ana. S vladom koja je naočigled teška prema propisima, ovo je impresivan podvig.

Kratki popis VeChain partnera

Kratki popis VeChain partnera

Natjecanje

Na strani lanca opskrbe, Waltonchain i Modum koriste blockchain tehnologiju na sličan način kao VeChain. Međutim, logistika je velika industrija. Štoviše, čini se da se svaka od tri tvrtke usredotočuje na različite niše što pomaže u sprečavanju izravne konkurencije.

U 2017. godini porastao je interes za poduzetničke DApp platforme s konkurentima poput Ethereuma, Cardanoa, EOS-a i NEO-a, koji su svi poskupjeli. Iako je VeChain tek nedavno objavio svoju mrežu, njihov broj partnerskih odnosa pomogao im je učvrstiti se među tim projektima veće tržišne kapitalizacije.

Trgovanje

VeChain je počeo trgovati krajem kolovoza 2017. po cijeni od oko 0,25 USD (~ 0,00005 BTC). Nakon tog vremena cijena je ostala relativno ravna s kratkotrajnim rastom početkom listopada 2017. godine.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var skripte = document.getElementsByTagName (“skripta”);

var embedder = skripte [scripts.length – 1];

(funkcija () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“skripta”);

s.type = “tekst / javascript”;

s.async = točno;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = VET & tsyms = USD, EUR, CNY, GBP’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”)> = 0? “&”: “?”) + “app =” + appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Počevši od sredine prosinca 2017., cijena je brzo rasla i nedavno je dosegla najvišu razinu uz ostatak kripto tržišta. Osim što je bilo na bikovskom tržištu, porast cijena potaknut je vijestima o više partnerstava kao i najavom rebranda VeChain Thor.

Nažalost, prelazak s VEN na VET i promjena u ponudi učinili su analizu cijena prilično teškom. Ali, ne bi bilo iznenađujuće vidjeti rast cijena kako novi partneri počinju koristiti poslovnu DApp platformu.

Gdje kupiti VET

Preporučeno mjesto za kupnju VET-a je Binance u zamjenu za Bitcoin ili Ethereum. Ako trenutno nemate nijedno, možete ih kupiti pomoću USD na GDAX ili Gemini. Odatle prenesite svoj Bitcoin i / ili Ethereum u Binance i obavite trgovinu.

Također možete vidjeti cjelovit popis razmjena na kojima je dostupno VET CoinMarketCap.

Gdje čuvati VET

Sada kada su VET tokeni zamijenili ERC20 VEN tokene, Novčanik VeChainThor je preporučeno mjesto za pohranu sredstava. Novčanik je dostupan na iOS-u, Androidu i zajedno s Ledger novčanicima.

Osim iz očiglednih sigurnosnih razloga, trebali biste i svoje VET premjestiti s mjenjačnice u službeni novčanik kako biste mogli primati VTHO nagrade. Mnoge burze ne distribuiraju te nagrade. Binance je, međutim, iznimka.

Zaključak

VeChain je jedna od najutvrđenijih blockchain tvrtki u industriji. Ne samo da imaju klijente koji koriste funkcionalni proizvod, već imaju i tim s bogatim iskustvom u industriji koju ciljaju.

Imajući partnerstva s divovima poput PwC-a i kineske vlade, ne bi trebali imati problema s rastom svoje klijentele. Neki ljudi mogu dovesti u pitanje svoj prelazak u poslovni DApp prostor, ali čini se korisnim za kupce koji traže robusnije blockchain rješenje za svoje specifične poslovne potrebe.

Ako VeChain nastavi svojim trenutnim tempom, ne bi bilo iznenađenje vidjeti da je VET jedan od najboljih izvođača u sljedećih pet do deset godina.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko dana 11.5.2018. Kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatni VeChain resursi

Web stranica

Facebook

Cvrkut

Telegram

Reddit

Srednji

Github

>

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me