Što je Wanchain?

Wanchain stvara novo financijsko tržište digitalne imovine implementirajući međusobne transfere između različitih blockchaina. S brojem različitih kovanica, tokena i blockchaina koji su trenutno u ekosustavu, trenutno ne postoji učinkovit, decentraliziran način za razmjenu vrijednosti između njih. Kao neovisni blockchain, Wanchain povezuje račune neovisnih lanaca kako bi pružio okvir za razmjenu te imovine.

Platforma ipak nije samo za devizne transfere. Kroz pametne ugovore, protokole za zaštitu privatnosti i izvorni Wancoin (WAN) token, između ostalog, možete koristiti Wanchain za izgradnju bezbroj financijskih aplikacija.

U ovom vodiču za Wanchain ukratko ćemo istaknuti:

Kako djeluje Wanchain?

Iako račvan od Ethereuma, Wanchain je potpuno zaseban blockchain, i to njegov Wancoin (WAN) nije ERC20 žeton. Puno je dijelova platforme, ali protokol za međusobnu komunikaciju okosnica je svega.

Cross-Chain Communication Protocol

Komunikacijski protokol s više lanaca pruža način prijenosa podataka između Wanchaina i drugih lanaca. Protokol ima tri funkcionalna modula:

 • Modul za registraciju: Registrira lanac iz kojeg transakcija potječe, kao i sredstvo koje se prenosi
 • Modul za prijenos podataka o višelančanim transakcijama: Pokreće zahtjev za transakciju s više lanaca Wanchainu, potvrđuje vraća li čvor validatora uspjeh ili ne i olakšava pravnu transakciju od čvora validatora do izvornog lanca
 • Modul upita za status transakcije: Nadgleda status transakcije

U osnovi, protokol komunikacije više lanaca koristi pametne ugovore kako bi vam omogućio razmjenu imovine s Wanchainom i obrnuto.

Primjer Wanchainove unakrsne lančane transakcije

Primjer Wanchainove unakrsne lančane transakcije

Algoritam konsenzusa čvora provjere

Wanchain će slijediti Ethereum u njegovu prelasku na Proof-of-Stake (PoS) algoritam konsenzusa. Platforma će vjerojatno implementirati i rješenja poput plazme i Raiden mreže. Nadovezujući se na PoS, postoje tri vrste verifikacijskih čvorova koji održavaju ukupnu mrežu i dijele naknade za transakcije:

 • Vaučeri: čvorovi za provjeru transakcija s više lanaca
 • Provjerivači: opći čvorovi za provjeru
 • Trgovci: zaključani čvorovi za upravljanje računom

Bonovi primite sigurnosni polog od naknade za transakciju. Zauzvrat pružaju dokaz o transakciji između izvornog računa i zaključanog računa Wanchaina. Ako je ovaj dokaz netačan, sigurnosni polog se preuzima s računa na računu i vaučer više neće moći autorizirati transakcije.

Provjerivači zabilježite transakcijske podatke na Wanchainovom blockchainu u zamjenu za dio naknade za transakciju.

Trgovci moraju ostati na mreži i održavati vlastite ključne dionice (o tome više u nastavku) kako bi primili svoj dio naknade.

Wanchain tipovi čvorova

Arhitektura Wanchain čvora

Ako nemate dovoljno WAN-a za pokretanje čvora za provjeru, i dalje možete upravljati a opći čvor. Kao opći čvor, ne potvrđujete izravno transakcije. Umjesto toga, svoj ulog povjeravate čvoru za provjeru koji vam, pak, dijeli dio naknada za transakcije natrag.

Shema generiranja zaključanog računa

Wanchain koristi Shema generiranja zaključanog računa kako bi osigurali sredstva i ključeve kada je uključeno više strana. Na temelju Shamirova shema tajnog dijeljenja, učinkovito rastavlja ključ na dionice i distribuira ga svim uključenim sudionicima.

Trgovci su odgovorni za održavanje i upravljanje odgovarajućim ključnim udjelima zaključanih računa za transakcije.

Dijagram udjela ključa zaključanog računa

Dijagram dijeljenja ključa zaključanog računa

Ova metoda raspodjele ključnih dionica ima nekoliko prednosti. Budući da Wanchain generira zaključane račune višestranačkim proračunima, povećana je decentralizacija. A stabilnosti je više jer vam nije potrebna svaka dionica ključa da biste proizveli potpis za zaključani račun. Ako su neki od Validatora izvan mreže, transakcije se i dalje mogu izvršiti s minimalnim brojem dionica.

Napokon, svaka transakcija s zaključanim računom vrši se putem izvornog lanca. To znači da se bilo koji lanac može lako integrirati i komunicirati s Wanchainom bez potrebe za novim vrstama transakcija ili validatorima.

Anonimnost transakcije tokena pametnog ugovora

Wanchain je jedan od prvih blockchain projekata koji su uključeni privatnost unutar pametnih ugovora. Platforma koristi zvoniti potpise i jednokratno generiranje adresa kako bi vam pružili anonimnost u vašim transakcijama.

U prstenastom potpisu vaš se potpis pošiljatelja miješa s drugim lažnim računima. Ova vam smjesa otežava praćenje kao stvarnog pošiljatelja. Povrh toga, Wanchain generira novu adresu za svaku transakciju, pa je otkrivanje uzoraka transakcija gotovo nemoguće.

Wanchain prstenovi s potpisima

Dijagram potpisa Wanchain prstena

Wancoin (WAN)

Wancoin (WAN) je Wanchainov izvorni token. Transakcije troše određenu količinu WAN-a, a prilikom obavljanja transakcija morate platiti sigurnosne depozite WAN-a čvorovima za verifikaciju više mreža..

Tim je prodao 107,1 milijuna tokena tijekom ICO-a kako bi prikupio nešto više od 120 000 ETH. Ti tokeni čine 51% ponude. Tim koristi ICO sredstva na sljedeći način:

 • 60 posto: Istraživanje i razvoj
 • 10 posto: razvoj zajednice
 • 10 posto: Marketing
 • 10 posto: Infrastruktura
 • 10 posto: Dnevne operacije

Wanchain tim & Napredak

Zaklada Wanchain je neprofitna organizacija prvenstveno djeluje izvan Singapura, ali također ima značajnu prisutnost u Austinu u Teksasu.

Wanchain je osnovao Jack Lu, cijenjeni igrač u blockchain prostoru. Prije svoje trenutne uloge, Lu je suosnivač Factoma i pokrenuo Wanglu Tech, tvrtku za razvoj blockchain aplikacija. Wanglu Tech glavni je suradnik projekta Wanchain s otvorenim kodom.

Dustin Byington prethodno je bio predsjednik Wanchaina. Byington je blockchain veteran koji je osnovao Bitcoin College 2014. godine, kao i suosnivač Tenderminta, softverskog mehanizma za sigurno i dosljedno kopiranje aplikacija na svim strojevima. Byington je također suosnivač tvrtke Satoshi Talent, platforme za povezivanje blockchain poduzetnika s programerima.

U svibnju 2018. Byington je napustio Wanchain Foundation da bi pokrenuo TWO12. O novoj tvrtki nema previše podataka. Međutim, čini se kao da se vrti oko sigurnosnih tokena i bit će dio ekosustava Wanchain.

Mapa puta Wanchaina

Mapa puta Wanchaina

Wanchain tim pokrenuo je svoju glavnu mrežu u siječnju 2018. U srpnju 2018. objavili su Wanchain 2.0. Ovo izdanje najviše je uključivalo interoperabilnost s Ethereumom. Sljedeća velika prekretnica na Wanchainovom putu je verzija 3.0, koja pruža interoperabilnost s Bitcoinom. Zatim nakon toga, 4.0, s integracijom u privatne lance.

U srpnju 2017. godine objavila je zaklada Wanchain WanLabs, blockchain akcelerator. Najmanje šest projekata pridružilo se akceleratoru, ali od početne najave nije bilo značajnijih ažuriranja, a web mjesto WanLabs više nije dostupno.

Natjecanje

Budući da se Wanchain obraća cijelom financijskom tržištu, postoji još niz projekata koje možete smatrati konkurentima. Ripple i Stellar, s velikim angažmanom u financijskim institucijama, možda su najsporedljiviji s projektom.

Ark i njegovi pametni mostovi koji se podudaraju također rade na povezivanju blockchaina različitih digitalnih sredstava. ICON se također fokusira na interoperabilnost. A budući da ste sposobni graditi decentralizirane aplikacije pomoću Wanchaina, Ethereum bi se čak mogao smatrati konkurentom.

Wanchain je jedinstven po tome što kombinira funkcionalnost mnogih drugih velikih projekata kako bi stvorio čitav financijski ekosustav. To je također jedan od samo nekoliko projekata koji koriste prstenaste potpise i jednokratne adrese za pružanje anonimnih pametnih ugovora. Enigma je jedna od rijetkih drugih.

Trgovanje

Grafikon cijena WAN-a daje uzornu sliku tržišta altcoin-a za 2018. godinu. Novčić je imao pozitivan kratki život u travnju 2018. godine, kada je prvi put postao dostupan za trgovanje. Ovaj uspon na najvišu razinu od nešto manje od 10,00 USD (~ 0,00102 BTC) trajao je do početka svibnja. Međutim, od tada je cijena nastavila padati i trenutno iznosi oko 0,45 američkih dolara (~ 0,000106 BTC)

Cijena WAN-a doživjela je kratki porast od 40 posto u srpnju, podudarajući se s izlaskom Wanchaina 2.0. Međutim, smanjivanje otkriva da je ovaj dobitak (i ​​sljedeći gubitak) samo blip na grafikonu.

Slično ostalim altcoinima s manjim ograničenjem, cijena WAN-a naizgled je na milosti i nemilosti cjelokupnog tržišta. Rast ekosustava Wanchain trebao bi, naravno, pomoći cijeni, kao i ispunjavanju prekretnica iz putokaza.

Gdje kupiti WAN

Binance podržava WAN kao trgovinski par s Bitcoinom i Ethereumom. Također možete kupiti WAN na Bitrueu s XRP-om.

Ako imate problema s početkom, pogledajte naš vodič o tome kako i gdje kupiti Bitcoin.

Gdje čuvati WAN

Trebali biste pohraniti svoj WAN u dostavljeni Wanchain novčanik. Dostupan je u operativnim sustavima Windows, Mac i Linux. Iako sada ima samo WAN i ETH, uskoro će podržavati više dodatnih valuta.

Uz to, možete (i trebali biste) koristiti novčanik Wanchain u kombinaciji s hardverskim novčanicima Trezor ili Ledger.

Zaključak

Wanchain želi decentralizirati financijsku industriju putem privatnih pametnih ugovora s više lanaca. Pomoću ove tehnologije tvrtke mogu stvoriti blockchain aplikacije za:

 • Zaduživanje i pozajmljivanje
 • Plaćanja i namire
 • Transakcije i razmjene
 • Ulaganje i financiranje

Uz to, pregršt drugih financijskih usluga.

Iako je ovo izazovan projekt, tim ima dosadašnje rezultate koji bi ulagačima trebali dati povjerenje da ga mogu izvesti. Budući da je glavni mrežni V2 već u proizvodnji, Wanchain je ispred većine ostalih blockchain projekata. Samo će vrijeme pokazati hoće li Wanchain postati novi standard za financijske aplikacije koji idu naprijed.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko dana 29.11.18, kako bi odražavao nedavne promjene projekta.

Dodatni Wanchain resursi

Web stranica

Telegram

Reddit

Cvrkut

Github

Nesloga