Što je Zcash?

Zcash je javno šifrirani blockchain i znanstveni proboj u kriptografiji s njegovom korištenjem kriptografije nultog znanja poznate kao zk-SNARKS. Ovaj okvir omogućuje korisniku da koristi dvije adrese: jednu potpuno privatnu i jednu transparentnu (slično Bitcoin-u). Dva prilagodljiva načina rada, zaštićeni i transparentni, omogućuju da vaša transakcija bude potpuno anonimna ili javno vidljiva.

U ovom vodiču dajemo vam najniže cijene za Zcash, koje obuhvaćaju:

Kako djeluje Zcash?

Zcash je važan jer pruža siguran transportni sloj za vaše podatke (i u konačnici identitet). To je HTTP novca. Zamislite blindirani automobil koji sadrži vaše podatke u kutiji. Sigurnost iz vozila štiti nekoga drugog od pregleda sadržaja kutije, kao i osigurava siguran prolaz za podatke.

Uz Bitcoin, prozirni, stakleni automobil prenosi vaše podatke, omogućujući svima da vide njihov sadržaj. Bi li promatrači, lopovi ili drugi loši glumci mogli vidjeti što imate u vozilu, bez obzira radi li se o iznosu vaših sredstava ili kamo idu / dolaze / iz.

Kako rudari provjeravaju transakcije sa Zk-SNARK-ovima Izvor: BlockchainHub

Kako rudari provjeravaju transakcije sa Zk-SNARKs | Izvor: BlockchainHub

zk-SNARKi znanstveni su proboj u kriptografiji koji vam omogućuju dokazivanje radnje bez otkrivanja svih pojedinosti određene radnje. Prije zk-SNARK-ova, netko bi morao ponovno stvoriti i ponovno testirati ulaze koje ste koristili.

Sažeti neinteraktivni argumenti znanja bez znanja (zk-SNARKs) su matematički dokazni konstrukti koji osiguravaju da su sve informacije (pošiljatelj, primatelj i količina) šifrirane, a istovremeno sprječavaju dvostruku potrošnju (ključni element uspješne arhitekture kriptovaluta).

Kako Zcash privatnost čini neobveznom?

Privatne transakcije Zcash-a možete učiniti vidljivima putem funkcije selektivnog otkrivanja.

Zcash koristi selektivno otkrivanje radi neobavezne privatnosti.

Zcash koristi selektivno otkrivanje radi neobavezne privatnosti.

Transakcije imaju dopisno polje koje možete koristiti za slanje dodatnih podataka o transakcijama vidljivih samo primateljima. Ovu bilješku možete postaviti na prilagođeni način prema zahtjevima industrije, usklađenosti s propisima ili drugih pravnih tijela.

Na primjer, mogli biste podijeliti da na računu imate najmanje milijun dolara bez otkrivanja ukupnog stanja na računu. Također biste mogli dokazati da posjedujete privatne ključeve novčanika i zapravo sposobnost trošenja (poput kontrolera).

Bitcoin-ova transparentnost

Bitcoin nije anoniman.

Bitcoin nije anoniman.

Neobičan negativan ishod transparentnosti Bitcoina jest taj što pametni kriminalci mogu steći određenu anonimnost (miješalicama za novčiće i maskiranjem IP-a), dok vaš prosječni korisnik nema privatnosti. Budući da anonimnost nije ugrađena, većina korisnika ne mijenja zadane postavke. Ova transparentnost stvara ranjivosti jer potencijalni napadači mogu izabrati žrtve najveće vrijednosti videći tko ima najviše novca u novčaniku.

Na strani poduzeća, poduzeće mora zaštititi povjerljive podatke od konkurenata, kupaca, pa čak i dobavljača. Poslodavci bi možda željeli da se obračun plaća drži u tajnosti od ostalih zaposlenika i rivala. Te poslovne tajne nisu beznačajne i ne biste trebali podcjenjivati ​​korisnost njihove zaštite.

Zcash tim

Osnivački tim Zcash-a koji kodira budućnost privatnog, sigurnog novca.

Osnivački tim Zcash-a koji kodira budućnost privatnog, sigurnog novca.

Zcash tim splet je znanstvenika, inženjera, dizajnera i poslovnih profesionalaca iz cijelog svijeta. Njihovi životopisi uključuju MIT, Johns Hopkins i Sveučilište u Tel Avivu. Kako kaže osnivač i izvršni direktor Zcash-a Zilko Wilcox:

Zooko Wilcox, izvršni direktor i osnivač tvrtke Zcash

Zooko Wilcox, izvršni direktor i osnivač tvrtke Zcash

“Ovo je prvi protokol te vrste. To je proizvod dugogodišnjeg znanstvenog istraživanja, naprednog inženjerstva i marljivog sigurnosnog rada … Potičemo Zcash zajednicu da eksperimentira s nama i da minira, pokrene čvor i pridruži se rastućoj i prijateljskoj zajednici. Zcash je sporazumna valuta, mreža zajednice i kriptovaluta koju podržavaju programeri; vaše aktivno sudjelovanje čini mrežu jačom. “

Nije bilo rasprodaje ili ICO-a za Zcash, već su to bila privatna ulaganja poznatih pojedinaca poput Naval Ravikant-a (osnivača popisa Angel), Rogera Ver-a (rani Bitcoin investitor), Erika Voorheesa (osnivača Shapeshifta), Barryja Silberta (osnivača Vijeća za digitalnu valutu) i Freda Ehrsam (osnivač Coinbase).

Putokaz

Zcash tim trenutno radi na drugoj i trećoj verziji izdanja Sapling. Izdvajanje je usredotočeno na poboljšanja zaštićenih transakcija, poput boljih performansi, razdvajanja hardvera koji ne podržava nulu i hardverski potpis i poboljšanih zaštićenih tipki.

Natjecanje

Tržište kriptovaluta ispunjeno je kovanicama za privatnost. Međutim, najveći konkurent Zcashu je Monero. Monero koristi RingCT i Ring Signature (između ostalog) kako bi vam pružio anonimnost. Nema zk-SNARKOVA na vidiku.

Ostale popularne kriptovalute za privatnost uključuju Dash, PIVX i ZCoin. Svaka kovanica pristupa privatnim transakcijama na svoj jedinstven način.

Trgovanje

Cijena ZEC-a većinom je slijedila sveukupne tržišne trendove. Bilo je lijepo u 2017. godini s oko 30 USD (~ 0,0257 BTC) na najvišu razinu od preko 866 USD (~ 0,0516) početkom siječnja 2018. Međutim, vrijedi napomenuti da je veći dio 2017. ZEC bio zapravo opada vrijednost BTC-a. U lipnju je dosegla najvišu razinu BTC-a od oko 0,1683 BTC, ali je nakon toga drastično pala.

Čini se da na Zcash ne utječu većine vijesti o novčićima. Jedna od jedinih iznimki dogodila se u svibnju 2018. godine kada je cijena za manje od jednog dana skočila preko 40 posto zbog vijesti da će Gemini uskoro na popisu.

Osim tržišnog preokreta, doista će samo jedna stvar pomaknuti iglu za cijenu Zcash-a – usvajanje. Projekt ima podršku mnogih vodećih imena u blockchainu i tehnologiji, zato budite svjesni svih integracija softvera za plaćanje koje su možda na pomolu.

Gdje kupiti ZEC

ZEC možete kupiti na većini većih burzi. Binance kovanicu navodi kao trgovinski par s BTC-om i ETH-om. Bithumb ima ZEC dostupan za KRW. A Coinbase, Kraken, Gemini i Bittrex prihvaćaju USD za ZEC.

Gdje čuvati ZEC

Vaša najsigurnija, iako najteža za korištenje, opcija novčanika je Linux klijent naredbenog retka, zcashd. Međutim, ovaj biste novčanik trebali koristiti samo ako vam je ugodno računalo i ako imate iskustva sa sučeljima naredbenog retka.

Zaklada Zcash također je objavila i novčanik za radnu površinu za operativne sustave Linux, Windows i Mac. Uz to, Jaxx i Exodus također podržavaju ZEC.

Ako više volite hardverske novčanike, imate sreće. I Ledger i Trezor imaju ZEC podršku.

Završne misli

Tvrtke poput Google i Facebook izradili su vrlo profitabilna poduzeća iz naših podataka. Max Schrems, aktivist za privatnost, zatražio je informacije koje je Facebook imao o njemu za rad u disertaciji i dobio profil znakova na 1200 stranica u 57 kategorija.

Postoji čitav svijet podataka i većina ljudi nije svjesna kako to funkcionira ili kako se koristi protiv njih. Dokazi o nuli znanja i projekti poput Zcash-a štite vas od djelovanja vjekovnih institucija, dok paradoksalno nude poštivanje pravila i propisa koje te iste vlasti danas nameću.

Obećanje kriptovaluta usmjerenih na privatnost i novih sigurnosnih slojeva poput Zcash-a i zk-SNARKS-a osvježavajući je podsjetnik na važne i često previdjene potrebe u sve centraliziranom svijetu koji se temelji na podacima..

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 1.21.19, kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatni Zcash resursi

Web stranica

Cvrkut

Blog