Što je Zilliqa?

Zilliqa je prvi javni blockchain osmišljen za primjenu oštrenja, omogućavajući linearno skaliranje kako blockchain raste u veličini.

Do danas je skalabilnost problem za postojeće blockchain tehnologije.

Trenutno Bitcoin ne može obraditi svu potražnju za svojom mrežom, a naknade za transakcije porasle su u skladu s tim. Isto vrijedi i za Ethereum gdje ograničeni protok znači da pametni ugovori mogu postati intenzivni u plinu. Na primjer, popularnost Crypto Kitties značajno je usporila Ethereum, pokazujući ograničenja mreže.

Zilliqa iz temelja mijenja način na koji blockchain postiže konsenzus. Njihovo rješenje za oštrinu prilagođava se veličini mreže. Teoretski, ne postoji ograničenje broja transakcija koje Zilliqa može obraditi u sekundi. Praktično, međutim, ovisno o broju čvorova na mreži, Zilliqa bi mogao obraditi desetke ili stotine tisuća transakcija u sekundi.

Zilliqa također obećava da će podržati pametne ugovore. Vođenje pametnih ugovora na oštroj mreži glavni je tehnički izazov za Zilliqu.

U ovom ćemo vodiču pokriti:

Kako Zilliqa djeluje

Rješavanje problema skalabilnosti

Blockchain ima svojstven problem skalabilnosti. Što više čvorova imate na mreži, to je teže postići konsenzus.

Da bismo ilustrirali poantu, korisno je razmisliti o skaliranju konsenzusa u smislu ljudi:

  • S malom grupom vaših bliskih prijatelja jednostavno je donositi odluke. Možda se ne slažete uvijek, ali jednostavno je vidjeti kako se svi osjećaju.
  • Za veću grupu ljudi, poput gledališta prepunog ljudi, mogli biste podići ruke da brzo glasaju. Ali postaje teže brojati i ne možete biti sigurni da se svi ponašaju pošteno.
  • S grupama od tisuća ili milijuna pojedinaca trebat će vam složeniji sustav glasovanja koji uzima više energije. Također ne možete biti sigurni da se ljudi ponašaju dobronamjerno i teško je postići konačnost – osjećaj da su svi glasali i postoji jasan odgovor.

Iako analogija nije savršena, možete vidjeti kako se konsenzus komplicira što je vaša mreža veća. Brzina / kvaliteta konsenzusa i veličina mreže su u obrnutoj vezi. Kad jedan ide gore, drugi ide dolje.

Druga rješenja problema skalabilnosti blockchaina usredotočena su na pomicanje nekih podataka izvan lanca. Ili nastoje povećati veličinu bloka, učinkovito uspostavljajući konsenzus o više transakcija sa svakim krugom konsenzusa. Ta rješenja mogu funkcionirati kao zaustavljanje, ali u osnovi ne rješavaju problem skalabilnosti.

Da biste ga popravili, trebali biste promijeniti arhitekturu cijelog sustava kako bi brzina konsenzusa i veličina mreže bili pozitivno povezani.

Zilliqin odgovor na skalabilnost

Zilliqa je pronašla način za obradu više transakcija kako se više čvorova pridružuje mreži. Uključuje ponovno zamišljanje blockchaina od nule. Njihov novi model implementira hibridni konsenzusni protokol za povećanje protoka mreže sa svakih ~ 600 novih čvorova koji se pridruže.

U teoriji, svakih 600 novih čvorova, Zilliqina propusnost se povećava dijeljenjem djela. U praksi postoje problemi s emitiranjem ako mreža postane vrlo velika (preko milijun čvorova). Ipak, milijun čvorova gornja je granica koju nismo ni blizu dosegli. Od ovog pisanja, Bitcoin ima ~ 11 000 čvorova u radu.

Bitcoin i Ethereum mreže od desetaka tisuća čvorova i dalje mogu samo obrađivati 3-15 transakcija po sekundi. U kontrastu, testovi na privatnom testnetu (AWS virtualni test) pokazali su da Zilliqina mreža ima protok od 1.218 tx / s kada 1.800 čvorova radi. Povećajte broj čvorova na 3.600, a Zilliqina mreža mjeri se na 2.488 tx / s.

propusnost zilliqa

Što više čvorova na Zilliqi, to je veća propusnost.

Sharding: Podjela posla po mreži

Kako Zilliqa postiže ovu skalabilnost? Koriste otopinu poznatu kao oštrina. Zilliqa protokol dijeli broj rudarskih čvorova na mreži u skupine od 600 čvorova. Svaka je skupina poznata kao krhotina.

Na primjer, u gornjim primjerima testne mreže, kada je radio s 1.800 čvorova, testnet se podijelio u 3 krhotine. Kada se radilo s 3.600 čvorova, bilo je 6 krhotina. Kako se više čvorova pridružuje mreži, Zilliqa može dalje dijeliti mrežu, stvarajući više krhotina.

Te krhotine obrađuju djelimični dio mrežnih transakcija. Pojednostavljeno, ako postoji šest krhotina, svaka krhotina obrađivala bi približno 1/6 transakcija mreže. Što je više krhotina, mreža više dijeli konsenzusno opterećenje između krhotina, održavajući računalne zahtjeve relativno stabilnim.

zilliqa osenčenje

Zilliqa osenčenje koristi a podijeli i osvoji strategija.

Svaka krhotina obrađuje dodijeljene transakcije u mikroblok paralelno s ostalim krhotinama. Na kraju razdoblja paralelne obrade, poznatog kao “DS epoha”, ti se mikroblokovi kombiniraju u puni blok koji je dodan u blockchain.

Odbor DS-a: Upravljanje krhotinama

Za svaku DS epohu nasumično se odabire nekoliko čvorova za upravljanje raznim krhotinama. Ovaj upravni odbor, poznat kao “odbor DS-a”, upravlja mrežom. Oni odlučuju koji su čvorovi dodijeljeni kojoj krhotini. Kada stignu novi zahtjevi za transakcije, odbor DS-a dodjeljuje transakcije u dijelove za obradu. Na kraju DS-ove epohe, odbor DS-a okuplja čitav blok od mikroblokova stvorenih krhotina.

Traženje konsenzusa: PoW + BFT

Zilliqa koristi hibridni mehanizam konsenzusa. Kad prvi put započnete s rudarenjem, morat ćete popuniti hash dokaza o radu (PoW). PoW zahtijeva računarsku snagu koja jamči da stroj može raditi samo s jednim čvorom. Kao takav, PoW pomaže Zilliqi da uspostavi identitet. Jednom lošem glumcu otežava stvaranje višestrukih identiteta koji bi preplavili mrežu u onome što je poznato kao Napad Sybila. Međutim, mreža ne koristi dokaz rada za konsenzus.

Nakon što čvor dokaže svoj identitet, dodjeljuje se krhotini. Unutar krhotina Zilliqa koristi praktični konsenzus o toleranciji bizantske greške. Ovo je mehanizam konsenzusa veće propusnosti koji ima konačnost. Konačnost znači da se većina čvorova u krhotini mora složiti oko mini bloka. Jednom kada blok potvrde odbor za krhotine i DS, jedini je blok koji se može pozvati na blok prije njega. Ne postoji račvanje u mehanizmu konsenzusa s konačnošću.

Zilliqa nije prva distribuirana knjiga koja je implementirala BFT. NEO, Tendermint i Hyperledger također koriste verzije dokazanog mehanizma konsenzusa BFT.

Ugovori o protoku podataka & Država Sharding

Isecanje transakcija prilično je jednostavno. Potvrde transakcija možete jednostavno dodijeliti raznim krhotinama, a svaka provjera stoji samostalno. Ne bi trebalo biti potrebe za mnogo komunikacije između krhotina.

Isto ne vrijedi za pokretanje pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija (DApps) na oštrom blockchainu. Problem je u tome što se radnje pametnih ugovora često oslanjaju na provjeru drugih stanja, varijabli i funkcija. To bi zahtijevalo puno komunikacije između krhotina. Ove poruke naprijed-natrag zahtijevale bi propusnost i procesorsku snagu koja bi negirala blagodati oštrenja.

Kao takvi, Zilliqini ugovori usredotočeni su samo na protok podataka i funkcionalno programiranje. Ne dopuštaju provjeru, pohranu ili promjenu stanja. Barem još ne.

Dosadašnji konsenzus je da ne postoji državna shema osipanja koja je sigurna i učinkovita. Ako dopustite da se ugovori izvršavaju odvojeno u raznim izoštrenim državama, moglo bi biti svih vrsta potencijalnih napada, izazova pomirenja i pretjerane međusobne komunikacije.

Međutim, Ethereum trenutno radi na a rješenje otapanja države. Nije jasno koliko je napredovala ta inicijativa u svom razvoju.

Međutim, Zilliqa se i dalje može koristiti za DApps koji zahtijevaju veliku propusnost. Bilo koji DApp kojem trebaju stope transakcija iznad onoga što je trenutno moguće na drugim blockchainima mogao bi pronaći dom na Zilliqi.

Novi programski jezik

S ciljem da funkcionalno programiranje učini standardiziranijim i sigurnijim, tim Zilliqa razvio je novi programski jezik poznat kao Scilla.

Scilla se odvaja stanje i funkcija. To je funkcionalni programski jezik koji pravi razliku između komunikacijskih aspekata ugovora – prijenosa sredstava ili pozivanja drugog ugovora – i stvarnog računalnog rada koji ugovor obavlja.

Novi jezik nije Turingov cjelovit. To znači da ne podržava aplikacije kojima su potrebne određene vrste petlji ili uvjetni izrazi. Međutim, njegova nepotpunost omogućuje da podliježe formalnim logičkim dokazima. To je važno iz sigurnosnih razloga. Dokazivanje ugovora daje korisnicima do znanja da je ugovor siguran na provjerljiv način prije nego što ga upotrijebe.

Scilla pomaže u razlikovanju funkcionalnih ugovora podržanih na Zilliqi i državnih ugovora koji Zilliqa još ne može podržati.

Opskrba novčićima

Zilliqa ima znak za svoj ekosustav. Slično ostalim DApps platformama poput Ethereuma ili NEO, ZIL token služi kao poticaj za rudarstvo, plin za izvršenje ugovora i natječaj za plaćanje naknada za transakcije.

U početku je ZIL bio ERC-20 token zasnovan na Ethereum blockchainu. Glavna mreža Zilliqa pokrenuta je krajem siječnja 2019. Tim lansiranjem ERC-20 ZIL tokeni zamjenjuju se za matične Zilliqa tokene.

Ukupno je 12,6 milijardi ZIL tokena, s nešto više od 8 milijardi u optjecaju od siječnja 2019.

Plan i tim

Zilliqa je prikupio protuvrijednost od 12 milijuna dolara u ETH u krugu privatnog financiranja krajem 2017. godine. Nakon privatnog kruga, rastuća cijena ETH-a značila je da je privatno financiranje izvorno vrijedno 12 milijuna dolara ubrzo procijenjeno na gornju granicu projekta od 20 milijuna dolara.

Udarivši svoju tvrdu kapu, Zilliqa je rekao svojoj zajednici da više ne treba javnu prodaju. Zbog interesa zajednice, međutim, Zilliqa dodijeljeno 4445 ETH na javnu prodaju u siječnju 2018.

Od tada je programski jezik Scilla pametni ugovor pokrenut u svibnju 2018. U studenom je pokrenut testnet, pa je projekt pozvao rudare i programere da sudjeluju u testiranju platforme.

Najnovija glavna prekretnica bila je glavno mrežno pokretanje 31. siječnja 2019. Početno pokretanje postavljeno je za način pokretanja, s dodijeljenim nagradama za rudarstvo, ali nisu dopuštene transakcije. Ovo je za zaštitu mreže od ranih napada. Zilliqa će omogućiti funkcionalnost pametnih ugovora i transakcije tijekom prvog tromjesečja 2019. Nakon toga započet će zamjena tokena na izvorne Zilliqa tokene.

Zilliqa Tim

Tim koji stoji iza Zilliqe uglavnom su akademici informatike i doktorati.

xinshu

Xinshu Dong (izvršni direktor)

Izvršni direktor Xinshu Dong ima doktorat znanosti. iz računalnih znanosti sa Nacionalnog sveučilišta u Singapuru. On je stručnjak za kibernetsku sigurnost, odgovoran za nekoliko projekata nacionalne sigurnosti u Singapuru. Njegova istraživanja također su se pojavila na uglednim konferencijama i u časopisima.

prateek

Prateek Saxena (glavni znanstveni savjetnik)

Prateek Saxena glavni je znanstveni savjetnik. Doktorirao je iz računalnih znanosti sa Sveučilišta u Kaliforniji, Berkeley. Sada je profesor informatike na NUS-u.

Amrit Kumar

Amrit Kumar (voditelj istraživanja)

Amrit Kumar voditeljica je projekta. Znanstveni je suradnik u NUS-u. Doktorirao je sa Sveučilišta Grenoble-Alpes, Francuska i inženjerska diploma iz Ecole Polytechnique, Francuska.

Savjetodavni odbor Zilliqe uključuje istaknute osobe u blockchainu. Uključuju Loi Luu, suosnivača Kyber Networka; Vincent Zhou, osnivački partner FBG Capital; Nicolai Oster, partner u tvrtki Bitcoin Suisse AG; i Alexander Lipton, osnivač i izvršni direktor StrongHold Labs.

Mapa puta Zilliqa

Mapa puta Zilliqa

Povijest trgovanja

ZIL je doživio samo jedan veliki skok cijena tijekom godine od svog lansiranja. To se dogodilo u svibnju 2018. i čini se da se dogodilo neposredno prije pokretanja programskog jezika Scilla. Stoga je najava pokretanja vjerojatno uzrokovala ovaj skok.

Od tada se cijena ZIL-a dobro držala, s obzirom na dublje medvjeđe tržište koje su Bitcoin i druge kripto-igre doživjeli tijekom posljednjih mjeseci 2018. godine.

S uspješnim lansiranjem mainneta krajem siječnja, moguće je da će ZIL zabilježiti daljnje skokove tijekom prvih mjeseci 2019. godine.

Natjecatelji

Kao visokopropusna platforma za programiranje pametnih ugovora, Zilliqa ima određenu konkurenciju. EOS i Tron nude sličnu funkcionalnost. Nadalje, Aelf je još jedna pametna ugovorna platforma koja koristi bočne lance za skalabilnost. Također se pokreće mainnet početkom 2019. i mogao bi biti bliski konkurent.

Gdje kupiti ZIL

ZIL token trenutno je dostupan na Binanceu i Huobiju. Nedavno, Coinbase Pro (prethodno GDAX) također potvrđeno počet će nabrajati ZIL tokene.

Gdje čuvati ZIL

Ako kupite ZIL prije zamjene tokena u drugom tromjesečju 2019, tada ih možete pohraniti u bilo koji novčanik kompatibilan s Ethereum ERC-20. Kao i uvijek, preporučujemo hladnjaču u hardverskom novčaniku kao što je Ledger Nano S. Nakon zamjene tokena, najvjerojatnije ćete morati koristiti službeni Zilliqa novčanik.

Zaključak

Skalabilnost će i dalje biti problem za blockchain i distribuirane glavne knjige. Za razliku od mnogih, Zilliqa je važan projekt koji se frontalno bavi skalabilnošću. Stoga bi se sama platforma mogla pokazati kao važan razvoj u blockchainu. Šire gledano, međutim, očekujte da će se Zilliqina otkrića otvorenog koda u tehnologiji osipanja koristiti u drugim blockchain projektima u narednim godinama.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirala Sarah Rothrie 28. siječnja 2019., kako bi odražavao nedavne promjene na projektu.

Dodatna sredstva

Cvrkut

Github

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me