Što je Zvijezda?

Stellar se reklamira kao distribucija otvorenog koda platna infrastruktura, izgrađena na pretpostavci da međunarodnoj zajednici treba “svjetska financijska mreža otvorena za svakoga”. Projekt ispunjava ovu potrebu, povezujući pojedince, institucije i platne sustave putem svoje platforme.

Pritom tim Stellar želi monetarne transakcije učiniti jeftinijim, bržim i pouzdanijim nego što su u postojećim sustavima. Uz to, njihov protokol povezuje ljude iz cijelog svijeta omogućavajući učinkovitija prekogranična plaćanja.

U ovom vodiču ulazimo u sve detalje, uključujući:

Kako djeluje Zvjezdani?

Kao i (gotovo) sve druge kriptovalute, i Stellar nosi onu prekrasnu modnu riječ koja je postala zaštitno obilježje blockchain tehnologije: decentralizacija. Mreža radi na mreži decentraliziranih poslužitelja koje podržava međunarodni konzorcij pojedinaca i entiteta. Ovi poslužitelji podržavaju distribuiranu knjigu koja prati podatke mreže i transakcije.

U praksi protokol Stellar funkcionira kao sveobuhvatniji, fleksibilniji PayPal. Da biste ga počeli koristiti, trebate prenijeti sredstva na sidro na mreži. Slično kao banka ili PayPal, ovo sidro tada zadržava vaš novac i umjesto njega izdaje kredit vašem virtualnom novčaniku.

sidro

Zvjezdana sidra

Možda se pitate zašto uopće morate zamijeniti zaduženje za kredit sidrom. Pa, sidra služe kao most za bilo koju danu valutu i Stellar mrežu. Zamjena vam omogućuje formalno pretvaranje sredstava u Stellarovu javnu knjigu.

Ova integracija znači da možete odmah slati sredstva putem mreže, a da ne morate čekati bankovni prijenos, kao kod PayPal-a. Također pojednostavljuje prekogranična plaćanja. Recimo da ste htjeli poslati sredstva svom siromašnom bratu emigrantu koji živi u Francuskoj. Upotrijebili biste svoj kredit u USD da biste mu uputili sredstva putem mreže Stellar. Stellar bi tada automatski pretvorio USD u EUR koristeći najniži tečaj, a račun vašeg brata dodijelio bi se razmijenjenom iznosu u EUR. Nakon primanja transfera može povući sredstva sa sidra koje podupire EUR i nastaviti živjeti svoj boemski način života.

Primjer razmjene zvjezdanih lumena

Primjer razmjene zvjezdanih lumena

Distribuirana razmjena

Stellar vam također nudi mogućnost davanja naloga za zamjenu na javnu knjigu za prodaju ili kupnju drugih valuta. Sve tečajeve unaprijed određuje pojedinac koji daje narudžbu, stoga ne podliježe automatskom tečaju koji Stellar primjenjuje na osobne transfere.

Ako želite zamijeniti, recimo GBP za EUR, narudžbu biste poslali u Stellarovu knjigu narudžbi. Ta narudžba zatim ulazi na globalno tržište, s kojim se također možete posavjetovati kako biste vidjeli kako se vaša narudžba slaže s drugima poput njih. Imajte na umu da ova razmjena nije ograničena samo na fiat valute. Također uključuje parove za trgovanje kriptovalutom i fiat-om.

Multivalutne transakcije

Kao što smo prethodno napomenuli, Stellar vam omogućuje slobodno slanje novca preko granica bez gnjavaže oko formalnih bankarskih postupaka ili razmjene valuta.

Da bi to postigla, mreža čini jednu od tri stvari kada zatražite prijenos valute:

  • Stellar pretvara sredstva s prethodnom ponudom u svojoj knjizi narudžbi i automatski olakšava razmjenu.
  • Stellar koristi Lumens (XLM), svoj novčić, kao posrednika za razmjenu. Sredstva iz valute A pretvara u lumene na globalnom tržištu, a zatim uzima te lumene i pretvara ih u valutu B za korisnika koji prima ta sredstva.
  • Ako u razmjeni za dvije valute nema trgovinskih parova, Stellar na mreži traži ponude koje će dovesti do lančane konverzije u željenu valutu (npr. USD u EUR, EUR u GBP, BGP u AUD, AUD u JPY ).

Ovaj postupak razmjene u više valuta prilično je genijalan i korisnicima nudi fleksibilan pristup za jednostavnu zamjenu valuta na međunarodnoj razini.

Zvjezdani tim

Jed McCaleb zaštitno je lice zvijezde. Prije toga stvorio je zloglasni Mt. Gox, iako više nije sudjelovao tijekom hakiranja preko 450 milijuna dolara. Nakon toga nastavio je s Rippleom, najznačajnijim konkurentom Stellaru. 2013. napustio je Ripple zbog razlika u ideologiji protiv ostatka voditeljskog tima. Ubrzo nakon toga pokrenuo je Stellar.

Stellar ima jedan od najimpresivnijih savjetodavnih odbora bilo kojeg drugog projekta u prostoru kriptovaluta. Na popisu su Patrick Collison (izvršni direktor Stripea), Matt Mullenweg (osnivač WordPressa), Naval Ravikant (osnivač AngelList) i Sam Altman (predsjednik Y Combinatora).

Povijest XLM trgovanja

XLM je u najmanju ruku imao zanimljivu povijest trgovanja. Kovanica je krajem 2014. doživjela oko 5 puta veći rast vrijednosti. Međutim, taj je pad kratko trajao i cijena je polako padala tijekom cijele 2015., 2016., pa čak i početka 2017. godine..

Tek u svibnju 2017. godine stvari su se zaista počele okretati oko novčića. Tog je mjeseca cijena naglo porasla s 0,00547 USD (~ 0,00000363 BTC) na nešto više od 0,047 USD (~ 0,0000283 BTC) u četiri dana. Nije točno jasno što je uzrokovalo ovaj monumentalni skok. Možda je to bio nedavni airdrop koji je ugostio tim, više ljudi koji su naučili projicirati ili samo tipični tržišni smicalice.

Nakon porasta početkom svibnja, XLM cijena je više-manje pratila ostatak tržišta. Porasla je na najvišu razinu od preko 0,91 USD (~ 0,000061 BTC) u siječnju 2018. i padala tijekom ostatka te godine. Uprkos tome, XLM je medvjeđe tržište znatno bolje ispraznio od većine ostalih altcoina. Zapravo se gubi oko 50 posto vrijednosti BTC-a tek kad su mnogi drugi novčići izgubili preko 90.

Dodavanje više sidara, partnera i (očito) korisnika trebalo bi utjecati na cijenu na pozitivan način.

Gdje kupiti XLM

Stellar Lumens trguje i pod XLM i STR oznakom. Ekipa Stellar je neko vrijeme promijenila oznaku sa STR na XLM, ali neke se burze, poput Poloniexa, nisu potrudile promijeniti je.

Bittrex, Poloniex i Binance čine veliku količinu XLM-ovog obima trgovine. Binance i Bittrex podržavaju ETH i BTC trgovačke parove, dok Poloniex podržava samo BTC, USDT i USDC.

Ako želite kupiti XLM s USD ili EUR, vrijedi pogledati Kraken.

Gdje čuvati XLM

Većina novčanika koji se koriste za pohranu XLM-a specifični su za XLM ili postoje u Stellarovoj mreži za upotrebu na njezinom globalnom tržištu. Uporište, na primjer, je li distribuirana razmjena ugrađena u Stellarov sustav, i StellarTerm je klijent koji vam omogućuje pristup distribuiranoj burzi radi trgovine ili slanja sredstava. Tim Stellar također je stvorio Desktop Client koji je specifičan za XLM valutu.

Ako tražite novčanik koji nije ekskluzivan za Stellar, Ledger Nano S je vjerojatno najsigurnija oklada, ali ako nemate ovaj hardverski novčanik, možete provjeriti zvjezdoznalac, Papaja, i Saza.

U nedavnom promotivnom triku, Blockchain je dodao podršku za XLM i dao XLM u vrijednosti od 25 USD kada ste potvrdili svoj identitet.

Opcije XLM novčanika

Opcije XLM novčanika

Zvjezdana mapa puta

Stellar nema konkretnu mapu puta na svojoj web stranici, ali redovito je vode blog.

Na ovom blogu objavljuju mjesečne preglede najvećih događaja tog mjeseca. Za pregled listopada 2017. godine, na primjer, obnovili su svoja partnerstva s IBM i KlickEx za prekogranična plaćanja. Osigurali su i partnerstva s Remitr, MSewa Software Solutions, PesaChoice i Chaneum ICO Advisory Services.

U duhu ICO-a, Zvjezdani tim vjeruje da bi njihova mreža bila idealna za nadzor ICO-a i prikupljanje sredstava za pokretanje blockchaina. Postoji jak argument za fleksibilnost koju Stellarova mreža nudi početnim pothvatima, jer bi mogla olakšati mnoštvo mogućnosti plaćanja kriptovaluta i fiat.

Kao što je gore spomenuto, Stellar se udružio s dobavljačem novčanika Blockchain u studenom 2018. Partnerstvo uključuje integriranje XLM podrške u Blockchain i zračenje do 500 milijuna XLM korisnicima Blockchaina.

Završne misli

Ako je Ripple (XRP) napravljen za financijske institucije i bankarske divove, tada Stellar Lumens odlazi na posao za običnog čovjeka. Potencijalno može obnoviti način na koji obrađujemo peer-to-peer transakcije na globalnoj razini.

Njegova svestranost i slučajevi upotrebe čine ga funkcioniranjem poput financijskog švicarskog noža. Pomoću Stellar-a možete obavljati mikro plaćanja s nominalnim naknadama, slati doznake bez uznemiravanja zbog mjenjanja valuta ili bankovnih transfera i podmirivati ​​plaćanja u stvarnom vremenu (2-5 sekundi).

XLMuze

Neke od Zvjezdanih snaga

Ako partnerstvo IBM-a i KlickEx-a nije bilo dovoljno da vas impresionira, Deloitte, Parkway Projects i Tempo počeli su graditi usluge na Stellarovoj mreži.

Između ovih tvrtki koje koriste Stellar za usvajanje u stvarnom svijetu, njegovih službenih partnerstava i vizije koju Stellar ima o budućnosti razmjene valuta, uzbuđeni smo kad vidimo što će sljedećih nekoliko godina spremati za laički Ripple. Nećemo vam reći da u to uložite svoj novac, ali vrijedi se upoznati.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko dana 1.10.2019., Kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatni zvjezdani resursi

Web stranica

Cvrkut

Github

Reddit

Blog