Cjelovit vodič za nefungibilne tokene (NFT)

Nezamjenjivi tokeni posebna su vrsta tokena koji predstavljaju jedinstvenu imovinu.

Većina nas je u ovom trenutku čula za digitalni novac. Uspon Bitcoina učinio je kripto valutu glavnom, a Bloomberg i CNBC redovito izvještavaju o tržištima kriptovaluta i cijenama tih digitalnih kovanica. Međutim, valuta je samo jedna primjena temeljne blockchain tehnologije. Najuzbudljivije mogućnosti u blockchainu pojavljuju se kada upotrebljavate nezamjenjive tokene kako biste potvrdili i osigurali jedinstvenost i identitet. Što su nezamjenjivi tokeni? U ovom cjelovitom vodiču duboko ćemo zaroniti u svijet nezamjenjivosti i što znači stvaranje jedinstvenih digitalnih sredstava na blockchainu.

NFT-ovi imaju aplikacije svugdje, od videoigara do likovne umjetnosti do ulaznica za kino. Mogli bi biti okosnica nove digitalne ekonomije pokrenute blockchainom. Uz zamjenljive, slične novcu, nezamjenjivi tokeni otvaraju vrata digitalizaciji imovine i podataka. Rezultat je to što bi se mogla otvoriti nova uzbudljiva tržišta za digitalnu (i stvarnu) robu koju još ne možemo ni zamisliti.

Priručnik o zamjenljivosti

Prije nego što uđemo u nezamjenjive tokene (NFT), moramo se obratiti slonu u sobi. Potrebna nam je dobra definicija zamjenljivosti prije nego što možemo razgovarati o nečemu što nije zamjenjivo. Zapravo, ako ste ikad prije koristili novac, intuitivno znate što je zamjenljivost, možda ne znate riječ iz koje se njime opisuje.

Fungibility se odnosi na sposobnost valute da održi standardnu ​​vrijednost i ujednačeno prihvaćanje. To općenito znači da povijest valute ne utječe na njezinu vrijednost i da je svaki komad te valute po vrijednosti jednak svakom drugom komadu. Novčanica od 20 dolara u vašem džepu jednako je vrijedna kao i novčanica od 20 dolara u mom. Ako ih odvedemo u trgovinu, vlasnik trgovine prihvatit će ih podjednako, čak i ako je vaša tiskana 2018., a moja 1980. Čak i ako je vaša novčanica od 20 dolara korištena u trgovini drogom prije nego što ste je dobili ili došli od samog Sotone, račun je još uvijek vrijedan u trgovini. To je snaga zamjenljivosti.

Valuta bez zamjenljivosti je nestabilna i vjerojatno će propasti. Zamislite ako biste morali istražiti povijest svake dolarske novčanice prije nego što ste je prihvatili. Ili razmotrite svijet u kojem su neke novčanice od 20 dolara vrjednije od drugih. To bi bilo ludilo i ekonomski neizvedivo. Fungibility je bitna za bilo koju valutu, bilo da je to dolar ili Bitcoin.

Zašto bih koristio nefungibilni žeton (NFT)?

Nezamjenjivi tokeni su blockchain sredstva koja su dizajnirana da ne budu jednaka. Mogli biste pomisliti da to nema previše smisla, a da smo razgovarali o valutama, bili biste u pravu. Međutim, blockchain tokeni mogu predstavljati više od same valute. Zapravo, mogućnosti blockchain imovine gotovo su beskrajne.

aukcija kriptokicija

CryptoKitties na prodaju!

NFT-ovi u osnovi funkcioniraju kao unos u bazu podataka za bilo koju vrstu dobra. Možda najlakši primjer je najpopularniji NFT u povijesti blockchaina, CryptoKitties. Postoje tisuće CryptoKitties-a, ali nisu stvoreni jednaki. Svaka je jedinstvena, ima svoje ime, boju očiju, boju krzna, uzorak krzna, izraz lica i posebne značajke. Kada kupujete CryptoKitty, stječete vlasništvo nad nezamjenjivim tokenom koji odgovara toj mači. Neke su mace vrijednije od drugih, a svoje CryptoKitty NFT-ove možete kupiti i prodati za različite količine zamjenjivih tokena poput Etera, ovisno o rijetkosti vašeg NFT-a.

Kako biste shvatili snagu nezamjenjivih tokena za zaštitu imovine i identiteta temeljenu na blockchainu, korisno je razmisliti kroz još nekoliko primjera kako funkcioniraju NFT-ovi.

1. Kolekcionarstvo

Već smo pogledali jedan primjer kolekcionarstva osiguranih NFT-om, CryptoKitties. Ali tržište kolekcionarskih predmeta širi se u svim smjerovima. Jedna od glavnih avenija je sakupljanje umjetnina. Slike i skulpture mogli bi provjeriti i ovjeriti stručnjaci prije stvaranja nezamjenjivog znaka za određeno umjetničko djelo. Kad vlasnik želi prodati umjetničko djelo, jednostavno može na dražbi navesti nezamjenjivi žeton kao dokaz da je imovina stvarna i da je pravi vlasnik.

Ova vrsta certifikacije digitalizira proces porijekla i sprječava krivotvorenje i prijevare u svijetu umjetnosti jer vlasništvo nad umjetničkom imovinom postoji na blockchainu. Isto bi se moglo učiniti za baseball karte, marke, nakit, gitare s autogramom ili bilo koji kolekcionarski predmet koji biste mogli zamisliti. Sigurnost blockchaina jamči legitimnost transakcije.

2. Internetske igre

NFT-ovi revolucioniraju svijet igara. Likovi u igrama često stječu zamjenjive predmete poput oružja, odjeće, pa čak i imovine. Stvaranje nezamjenjivih tokena za ovu imovinu čini ih zamjenljivima za tokene u igri ili čak za stvarni novac. Kao rezultat toga, pojavile su se cijele internetske digitalne ekonomije za izmišljenu robu. Decentraland je projekt koji je najbliži rezanju blockchain ekonomija u igri i testiraju cjelovitu igru ​​izgrađenu oko blockchaina, AI i 3D interakcije s digitalnim svijetom.

snimka zaslona decentralanda

decentraland je pionirsko blockchain igranje

Tradicionalne video igre za više igrača, pa čak i kockarnice, također ulaze u nezamjenjivu ludost tokena. Shvaćaju da blockchain tokeni omogućavaju igračima (i tvrtkama) da izvlače stvarnu vrijednost iz igranja internetske igre. To čini snažnu ekonomiju jer se tržište za igraće sadržaje nastavlja širiti.

3. Ulaznice

karta za beatles

Ulaznice se upravljaju digitalno na blockchainu

Ako imam kartu da vidim Barcelonu kako igra Manchester United, a vi imate kartu za svoju lokalnu srednjoškolsku košarkašku utakmicu, to su obojica slični predmeti, ali imaju divlje različite vrijednosti. Oboje će odobriti pristup događaju u određeno vrijeme i na određenom mjestu, ali teško da se mogu prenositi. To je bit NFT-a. Njime se standardizira vlasništvo nad određenom kategorijom imovine, ali imovina unutar te kategorije može imati vrlo različite tržišne vrijednosti. Prodaja karata izvrsna je prilika za NFT-ove da revolucioniraju industriju.

4. Identitet & Certifikacija

Stvari postaju doista zanimljive kad uzmemo u obzir identitet i ulogu koju NFT-ovi mogu igrati u provjeri osobnosti. Digitalni token koji se ne može trgovati mogli biste dobiti kao rodni list, putovnicu i vozačku dozvolu. Naravno, ne biste mogli trgovati tim tokenima, ali oni bi mogli komunicirati i provjeriti s odgovarajućim vlastima. Te biste podatke također mogli dobrovoljno podijeliti s poslodavcima, liječnicima ili bilo kime drugim koji trebaju vaše osobne podatke.

Možda biste sveučilišnu diplomu mogli dobiti kao digitalni token. Kao alternativu, možete zatražiti pregled NFT-a vašeg liječnika da su završili medicinsku školu, ispite i prebivalište. Uz to, podaci koje bi tvrtke obično prikupljale o vama, poput povijesti pregledavanja ili sklonosti kupovine, mogu se tokenizirati, a zatim čuvati u privatnosti ili prodavati na dražbi kako bi se zaradilo od osobnih ekonomskih podataka koje stvarate.

ERC-721: Standard za jedinstvenost

Daleko najpopularnija vrsta NFT-a temelji se na Ethereumovom ERC-721 token standardu. Standard kodificira stvaranje nezamjenjivog tokena i vodi programere kroz postupak postavljanja pametnog ugovora koji ga pokreće. Standard je važan jer znači da se tokeni lijepo igraju jedni s drugima i s mrežom Ethereum. To je posebno važno kada je riječ o transferima i stvaranju tržišta za kupnju, prodaju i trgovinu NFT-ima. Stvaranje ERC-721 tokena eksplodiralo je tijekom protekle godine s ogromnim valom digitalnih kolekcionarstva i imovine temeljenih na igrama koji dolaze na mrežu.

ERC-721 je najpopularniji, ali nije jedina vrsta NFT-a. Protustranica također omogućuje stvaranje nezamjenjivih tokena, ali pokreće ih izvorni kod Bitcoin blockchaina, umjesto Ethereuma. Postoje i drugi manji projekti i srodne usluge koji rade zajedno s Ethereumom ili Counterpartyom kako bi stvorili jedinstvene resurse u određenim nišama, poput Codexa za likovnu umjetnost ili Bitcrystalsa za igre.

Kako trgovati NFT-ima & Gdje čuvati NFT-ove

Kupnja i posjedovanje NFT-ova nije poput tipičnog trgovanja kriptovalutama. Da biste kupili digitalnu naplativu ili tokeniziranu imovinu, vjerojatno će vam trebati digitalna valuta poput Etera, iako pojedinačni prodavači mogu prihvatiti gotovinu ili trgovati.

Trebat će vam i netko s kim ćete obavljati transakcije. Budući da je svaki token jedinstven, nema razmjena za NFT-ove. Umjesto toga, postoje tržnice koje povezuju pojedinačne kupce s pojedinačnim prodavačima. Morat ćete utvrditi cijenu s osobom koja prodaje token. Zatim ga možete kupiti izravno od njih.

Ako kupite ERC-721 token, on će ići na adresu vašeg Ethereum novčanika baš kao i ERC-20 token. Međutim, pregled u klijentu novčanika neće vam reći ništa o njegovoj vrijednosti, samo da je držite. Njegova vrijednost dolazi iz bilo kojeg sustava u kojem je token. Dakle, CryptoKitty NFT povezan je s crtežom mace s određenim atributima i ta maca može biti uvrštena na otvoreno tržište ako odlučite prodati.

Budućnost nefungibilnih žetona

Jednom kada počnete razmišljati o mogućnostima nezamjenjive imovine, teško je pronaći teoretsko ograničenje stvari koje bi NFT-ovi mogli digitalizirati. Na blockchainu mogu postojati vaš identitet, kvalifikacije, stvarna imovina i digitalne kolekcionarstvo. To bi bili žetoni koje možete zadržati, pokazati, podijeliti ili prodati.

To znači da možete trenutačno poslovati sa bilo kim na svijetu, a tvrtke mogu upravljati čitavim zalihama pomoću digitalnih tokena. NFT-ovi su temelj budućeg gospodarstva s obzirom na nekoliko godina i puno rada na razvoju ekosustava.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me